Η ώρα της κρίσης για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη έφτασε καθώς σήμερα (11/2) καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τέσσερις υποθέσεις βιασμών στις οποίος φέρεται να «πρωταγωνιστεί».
Δώδεκα μήνες μετά την προφυλάκιση του ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους νεαρούς άνδρες που τον καταγγέλλουν ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά. Μάλιστα, οι τρεις αναφέρουν πως υπέστηκαν βιασμούς ενώ ήταν ανήλικοι.
Η δίκη του σκηνοθέτη είναι η πρώτη στο πλαίσιο του κινήματος #metοo στον καλλιτεχνικό χώρο με την επόμενη να ξεκινά σε περίπου ένα μήνα με κεντρικό πρόσωπο τον, επίσης, προφυλακισμένο Πέτρο Φιλιππίδη.
Ωστόσο, δεν θεωρείται βέβαιο ότι η ακροαματική διαδικασία θα προχωρήσει σήμερα κανονικά καθώς ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει διακοπή της δίκης για ένα μήνα, λόγω φόρτου εργασίας. Μια κίνηση που προκαλεί την αντίδραση της πολιτικής αγωγής που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αποτελεί θέμα ηθικής τάξης η άμεση έναρξη της δίκης προκειμένου να δικαιωθούν τα φερόμενα ως θύματα.
Πάντως, τον τελευταίο λόγο για την διακοπή ή ακόμη και αναβολή της δίκης έχουν οι δικαστές οι οποίοι θα κρίνουν το σχετικό αίτημα, στην περίπτωση που τεθεί.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δηλώνει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες» στο «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Πρόκειται για κατηγορίες που βασίζονται στις σοκαριστικές μαρτυρίες νεαρών ανδρών που τον κατήγγειλαν για άγρια κακοποίηση και πλέον θα βρεθούν, εκτός απροόπτου, ενώπιον του δικαστηρίου για να καταθέσουν. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η διαδικασία των καταθέσεων τους να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών όπως συνέβη τόσο στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον προπονητή ιστιοπλοΐας όσο και σε αυτή με τον παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο.
Σε κάθε περίπτωση η ακροαματική διαδικασία αναμένεται πολυήμερη καθώς μόνο οι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα ξεπεράσουν τους 20.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου ένα χρόνο όταν ένας 41χρονος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη καταγγέλλοντας ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 15 ετών. Μπορεί τα αδικήματα που κατήγγειλε να έχουν παραγραφεί, ωστόσο, ήταν αρκετά για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τον άλλοτε πανίσχυρο θεατράνθρωπο. Και αυτό γιατί ένας από τους μάρτυρες που πρότεινε ο 41χρονος να εξεταστούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα βιασμού τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν ενηλικιωθεί.
Μια ακόμη μήνυση ενός 27χρονου, σήμερα, άνδρα ήρθε να προστεθεί στο πάζλ των καταγγελιών. Ο νεαρός άνδρας κατήγγειλε ότι βιάστηκε, το 2010, ενώ ήταν ακόμη μαθητής. Το ένταλμα σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη δεν άργησε να εκδοθεί καθώς θεωρήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ως ένας άνθρωπος με «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη», που στόχευε σε ανθρώπους με «ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία».
Ο σκηνοθέτης οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης και μετά την απολογία του πήρε το δρόμο για τη φυλακή. Ο κύκλος των καταγγελιών σε βάρος του κατηγορούμενου, όμως, δεν είχε κλείσει αφού μετά την προφυλάκιση του ακόμη δυο μηνύσεις για βιασμό κατατέθηκαν σε βάρος του. Οι νέες υποθέσεις ενσωματώθηκαν στην δικογραφία η οποία θα ξεδιπλωθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε ισχυριστεί πως οι ιδεολογικές του διαφορές με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών, από την στιγμή που ανέλαβε Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, οδήγησαν στην στοχοποίηση του.
Μάλιστα, απαντώντας σε «βροχή» ερωτήσεων δήλωσε κατηγορηματικά: ««Όχι», ούτε έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών ούτε ο ίδιος, ούτε θα προσέφερα ποτέ σε κανέναν. Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…».
Ανακρίτρια και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του και διέταξαν την προσωρινή κράτηση του.
Αλλά και οι δικαστές του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου που υπογράφουν το παραπεμπτικό βούλευμα χαρακτήριζαν τον Δημήτρη Λιγνάδη «παράφιλο», «εφηβόφιλο» και άτομο που εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη τους χειραγωγούσε, «ώσπου εν τέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του».