Αλλαγή ατζέντας θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ σε μία περίοδο με πολιτικές προκλήσεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας, όσο και της καθημερινότητας που απαιτεί μία δύσκολη άσκηση ισορροπιών θέτοντας σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να διαχειριστεί με σύνεση τα κονδύλια σε μία θετική ωστόσο συγκυρία, καθώς μετά τη δραματική πτώση του περσινού δεύτερου τριμήνου η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικά σημάδια στο β΄ τρίμηνο του 2021 με πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast o Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει εκπλήξεις, τις οποίες θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη νέα γενιά, ρίχνοντας μια «γέφυρα» στη νεολαία που έχει «χτυπηθεί» από την πανδημία και έχει απόλυτη ανάγκη για ολική επαναφορά σε κανονικότητα με ερεθίσματα για ουσιαστική δημιουργία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται κίνητρα για τον εμβολιασμό των εφήβωνκαι σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι προκρίνεται μια νέα «δωροκάρτα» με παροχές σε αθλητισμό, πολιτισμό και τεχνολογία για τις ηλικίες των 15-17 στα πρότυπα της freedom passπου φάνηκε ότι λειτούργησε επικουρικά ως δέλεαρ για την επίσπευση του εμβολιασμού.
«Σωσίβιο» για ευάλωτους και μεσαία τάξη
Στο τρίπτυχο ανάπτυξη, απασχόληση, δημιουργία πλούτου θα επικεντρωθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης και στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών με αύξηση των εισοδημάτων μέσω του παραγόμενου πλούτου. Παράλληλα, στόχος όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να προστατευθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.
Ειδική φορολογία για τις επιχειρήσεις
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η στήριξη των επιχειρήσεων με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20% στη συνέχεια, αλλά και των επαγγελματιών με τη μείωση και στη συνέχεια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται μια σειρά παρεμβάσεων στο μέτωπο της φορολογίας που περιλαμβάνει την παραμονή του ΦΠΑ στον καφέ στο 13%, ενώ θεωρείται κλειδωμένη η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Ποιες ελαφρύνσεις έρχονται
Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν:
- Την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους.
- Τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
- Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.
Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις, που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι διαχειρίσιμο. Σε αυτό το επιπλέον πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια.