Η παρουσία Ορθοδόξων Μοναστηριών στην παραδοσιακά Καθολική χώρα της Γαλλίας φαντάζει κάπως παράξενα. Και όμως!
Η χάρις του Θεού προκαλεί πάντοτε εκπλήξεις με τις φιλάνθρωπες εκδηλώσεις της, εκεί όπου ο ανθρώπινος παράγων μένει ανενέργητος. Από μόνη της κάνει Ιεραποστολή, για να δείξει, ότι ο Θεός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».
Στην καρδιά της Γαλλίας, λίγο νοτιότερα της Γκρενόμπλ και της Λυών, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή βρίσκεται ένα ορθόδοξο μοναστήρι παρόμοιο του οποίου δύσκολο να βρει κανείς στη γαλλική επικράτεια.
Πρόκειται για την Ιερά Μονή του Μέγα Αντωνίου, η οποία ιδρύθηκε το 1978 υπό τις ευλογίες του τότε Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γαλλίας, Μελέτιου. Η μονή ξεκίνησε να δημιουργείται όταν ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, Ηγούμενος τότε της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, ανέθεσε την ανέγερση και σύσταση της μοναστικής κοινότητας σε αγιορείτες μοναχούς γαλλικής καταγωγής. Έκτοτε, η Μονή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου έλαβε το καθεστώς της λειτουργίας ως Μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, καθεστώς το οποίο την διέπει έως και σήμερα.
Η Μονή καθοδηγούνταν από τον Αρχιμανδρίτη Placide Desille, ο οποίος στις 7 Ιανουαρίου 2018 εκοιμήθη, ήταν καθηγητής στο Θεολογικό Ινστιτούτο Άγιος Σέργιος του Παρισιού, συγγραφέας μια σειράς θεολογικών βιβλίων, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα μεγάλων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων της Γαλλίας.
Η σημερινή εκκλησία (καθολικό της μονής) χτίστηκε μεταξύ 1988 και 1990, σε σχέδια ενός μοναχού της μονής, ο οποίος επέβλεπε και την πορεία των έργων ανέγερσης του καθολικού. Οι δε τοιχογραφίες φέρουν την υπογραφή του Yaroslav Dobrynin και της συζύγου του, Galina, οι οποίοι θεωρούνται ίσως οι καλύτεροι σύγχρονοι Ρώσοι αγιογράφοι.
Η Μονή του Μέγα Αντωνίου είναι ανοικτή στο κοινό συγκεκριμένες ώρες όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Οι δε λειτουργίες ακολουθούν το ορθόδοξο ημερολόγιο, αλλά τελούνται μόνο στη γαλλική γλώσσα.
Πηγή
paraklisi