Ο μεγάλος ασθενής», όπως συχνά αποκαλείται το ελληνικό Δημόσιο, αποκτά μια ολοκληρωμένη υπηρεσία «διάγνωσης» και «θεραπείας» του διοικητικού προβλήματος. Πρόκειται για ειδική γραμματεία που συστήνεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση τον νόμο 4590/19 και αποτελείται από δύο τομείς: Το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και την Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Όπως ειπώθηκε σε σχετική εκδήλωση που οργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Παρατηρητήριο είναι ο παθολόγος και ο ακτινοδιαγνώστης, που αναλύει και αξιολογεί τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης. Η άλλη υπηρεσία είναι ο «επεμβατικός γιατρός, αυτός που θα δώσει τη θεραπεία και αυτός που θα κάνει την επέμβαση αν χρειαστεί».
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στην ανάγκη σύστασης του Παρατηρητηρίου σημείωσε ότι κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία ενός μηχανισμού συνολικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των παραγόμενων και εφαρμοζόμενων πολιτικών για τη διοικητική ανασυγκρότηση. Με τον τρόπο αυτό -είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου- θα εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την ανατροφοδότηση του επιτελικού σχεδιασμού του υπουργείου για την επίτευξη της αποστολής του.
Για την υπηρεσία Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η υπουργός ανέφερε ότι προβλέπεται η οργάνωση και λειτουργία ενός μηχανισμού διάχυσης και εφαρμογής της πολιτικής του για τη διοικητική ανασυγκρότηση, ενίσχυσης των φορέων της δημόσιας διοίκησης με εργαλεία στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, χαρτογράφησης και απλοποίησης διαδικασιών, καθώς και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης ως γνώστης της δημόσιας διοίκησης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης από Ιούλιο 2015 έως Νοέμβριο 2016), τόνισε ότι ο νέος θεσμός έχει πολύ δουλειά μπροστά του, καθώς «οι αξιολογήσεις και οι αποτιμήσεις των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η παρακολούθηση της αξιολόγησης με σύγχρονα εργαλεία, η ενσωμάτωση καλών πρακτικών είναι ζητήματα που πρέπει να ενδυθούν με όλη τη σύγχρονη γνώση και εμπειρία. Επισήμανε επίσης ότι αποστολή του Δημοσίου είναι η αποτελεσματική, γρήγορη, υπεύθυνη και διάφανη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών και όχι των συμφερόντων των ιδιωτών ή συντεχνιακών και αυτοαναφορικών γραφειοκρατικών ομάδων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος αναγνώρισε ότι το Παρατηρητήριο «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για αναβάθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μέσα από τη συγκέντρωση χρήσιμων ποιοτικών στοιχείων τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα για την προώθηση ολοκληρωμένων, στοχευμένων και ποιοτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο κ. Μίχαλος επισήμανε την ανάγκη το κράτος να γίνει «μικρότερο, ευέλικτο, ορθολογικό, με διοικητική ικανότητα και διαχειριστική επάρκεια που δεν θα λειτουργεί ως κηδεμόνας και δυνάστης της αγοράς, αλλά θα επιβάλλει τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ανταγωνισμού. Ζήτησε, ακόμα, η στελέχωση των γενικών γραμματέων και των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης να γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες και με τη συμμετοχή και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την επαναφορά της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» με σκοπό -όπως είπε- την ενίσχυση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την προσέλκυση ικανών στελεχών.
Αναλυτική παρουσίαση του Παρατηρητηρίου έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο οποίος επισήμανε ότι η σύστασή του «δεν είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά εντάσσεται στην εθνική στρατηγική τη χώρας και στη στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση, φιλοδοξώντας να συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής, ανεξάρτητης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) του Γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νικόλαος Κλεινάτης, η εκπρόσωπος της Expertise France (γαλλικός οργανισμός που παρέχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση), Δήμητρα Ιωάννου, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, ενώ για τη γαλλική εμπειρία μίλησαν ο υπεύθυνος έργων τομέα «Κοινωνία και Κοινωνικές Πολιτικές» του Expertise France Daniel Agacinsky και ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας Edouard Leroy.