15.4 C
Arta
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Εντοπίστηκαν κρούσματα φέτας με «πλαστό διαβατήριο» στις ξένες αγορές

Τρία διαδοχικά κρούσματα φέτας-«μαϊμού» που ελληνικές εταιρείες προώθησαν στο εξωτερικό πλήττουν το πρώτο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν της χώρας μας. Εντός του εξαμήνου Φεβρουαρίου – Ιουλίου, παραβιάσεις στην ταυτότητα του εμβληματικού ΠΟΠ τυριού που εντοπίστηκαν από τις Αρχές της Γερμανίας και της Σουηδίας απειλούν την αξιοπιστία της ελληνικής παραγωγής.

Στην πρώτη υπόθεση, του λευκού τυριού που παρήγε και διακινούσε στη Γερμανία ως «Φέτα ΠΟΠ» γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέβαλε τον Ιούνιο πρόστιμο 260.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντος τυριού με την επισήμανση «Φέτα», στο οποίο είχε γίνει χρήση αγελαδινού γάλακτος αντί για αιγοπρόβειο, καθώς και τη διακίνηση προϊόντος με την ένδειξη «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» από την ίδια επιχείρηση, ενώ αυτή τελούσε σε καθεστώς προσωρινής ανάκλησης πιστοποίησης.

Στη δεύτερη εταιρεία, επίσης θεσσαλική, η οποία εξήγαγε νοθευμένο τυρί στη Σουηδία (αφορά δύο υποθέσεις), η «καμπάνα» που έπεσε την περασμένη Τρίτη ήταν 165.000 ευρώ. Τα 150.000 ευρώ επιβλήθηκαν για τη μη τήρηση του προβλεπόμενου 48ώρου από την άμελξη έως την τυροκόμηση, καθώς και την πώληση 87,7 τόνων ανώριμου προϊόντος φέτας, όπως προέκυψε από το ισοζύγιο παραγωγής πωλήσεων.

Άλλα 15.000 ευρώ επιβλήθηκαν στην ίδια εταιρεία για τρεις παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα, οι οποίες περιλαμβάνονται στον όγκο των υποθέσεων παραπομπών που λίμναζαν στα συρτάρια των επιτροπών επί δεκαετία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο Επιτροπές Παρατυπιών και Παραβάσεων που λειτουργούν έχουν τη δυνατότητα επιβολής προστίμου έως 300.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΑΑΤ, πριν το 2020, η τελευταία φορά που είχε συνεδριάσει η πρωτοβάθμια Επιτροπή ήταν τον Νοέμβριο 2015 για υπόθεση που αφορούσε παρατυπίες με την ελιά Καλαμάτας και είχε επιβάλει πρόστιμα από 1.000 έως 7.500 ευρώ.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Φωτεινή Αραμπατζή τονίζει ότι η εποχή της ατιμωρησίας στη νόθευση των εμβληματικών ελληνικών προϊόντων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η νέα κανονικότητα στην προστασία της ελληνικής παραγωγής (με αιχμή τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ) σημαίνει «συστηματικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της παραγωγής και της διακίνησης και τελικά πολιτική βούληση για εφαρμογή του νόμου και επιβολή των κυρώσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ