Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, σχετικά με το στρατηγικό λάθος της Κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι έχει αποδειχθεί, από αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. στον τομέα της ενέργειας, περιορίζεται στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην απεμπόληση βασικών εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής και στην τακτοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων. Σε αντίθεση με τη γειτονική Ιταλία, στην οποία δραστηριοποιούνται 194 εταιρείες διανομής, στην Ελλάδα ο ιδιώτης ελέγχει το 99% της αγοράς, και η Πολιτεία αντί να βάζει τους κανόνες στην αγορά, παραμένει απλός θεατής.
Ωστόσο τονίζουν ότι η αποδόμηση του Δημοσίου Τομέα στην ενέργεια και όχι η ενίσχυση και διασφάλισή του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Την περίοδο που σε άλλες χώρες μειώνεται η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%. Ενώ η Κυβέρνηση θεώρησε ότι για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας θα έπρεπε να εκχωρήσει ένα φυσικό μονοπώλιο της χώρας, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία έχει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη, κατά 100% σε έναν ιδιώτη (Italgas), χάνοντας ένα εργαλείο άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής.
Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι θέλοντας η Ν.Δ. να συνεχίσει το «επιτυχημένο» έργο της, οδεύει άμεσα και στην πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όμως εν μέσω ενεργειακής κρίσης, μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Κυβέρνηση παρέχει στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, απορροφώντας έτσι ένα μέρος των ανατιμήσεων στο κόστος του φυσικού αερίου, τα οποία δεν θα μπορεί να τα πράξει όταν ολοκληρωθεί η πώλησή της.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής εύλογα θέτουν μια σειρά ερωτημάτων στους αρμόδιους Υπουργούς. Μεταξύ άλλων ρωτούν εάν είναι αληθές ότι αγοράζουμε 30% ακριβότερα το ρώσικο φυσικό αέριο σε σχέση με τη Βουλγαρία, για το μέρισμα που απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο την τελευταία 5ετία οι εταιρείες ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και πότε θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή την σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών που υπεγράφη στις 10-12-2021 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρείας μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), την «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και την Italgas SpA, συνολικού τιμήματος 733 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον ζητούν απαντήσεις για τις δικλείδες ασφαλείας και τις ποινικές ρήτρες της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία του δικτύου με όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας σε κάθε καιρική συνθήκη, καθώς επίσης και για τον τρόπο που θα διασφαλιστεί το υφιστάμενο έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, οι αποδοχές τους, αλλά και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν πάνω από 20 χρόνια στις εταιρείες ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς για τον τρόπο αντιστάθμισης της απώλειας εσόδων των Δήμων, από την καταβολή του 10% του μερίσματος που οφείλουν να αποδίδουν οι εταιρείες Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΔΕΔΑ).