Σε υπερόπλο εξελίσσεται η τρίτη δόση για την προστασία των πλέον ευάλωτων και όχι μόνον με νέα στοιχεία να δείχνουν ότι παρέχει προστασία της τάξεως του 95,6%.
Υπό το δεδομένο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλες τις νεότερες εξελίξεις, καθώς εκκρεμούν οι σχετικές εισηγήσεις για τους πολίτες της χώρα μας κάτω των 50 ετών.
Και παρότι αναμένεται και η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο κρατικός μηχανισμός ήδη προετοιμάζεται για την επέκταση του παράλληλου προγράμματος της εκστρατείας «Ελευθερία».
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σύντομα και για τα άτομα κάτω των 50 ετών, υπογραμμίζοντας σε τηλεοπτική εμφάνισή του (ΑΝΤ1) πως «αναμένεται να ανοίξει προς όλους κάποια στιγμή».
Στις ΗΠΑ, πάλι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως στις δόσεις ενίσχυσης για τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο στην Αμερική (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson).
Οδηγίες
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο, η δόση ενίσχυσης του εμβολίου της Moderna είναι η μισή δόση από την αρχική, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Επίσης και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, κάποιος που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να λάβει μία δόση ενίσχυσης ακόμα και με Pfizer ή Johnson.
Επιπρόσθετα, όσοι έλαβαν μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι υποψήφιοι στις ΗΠΑ για δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου αν είναι άνω των 18 και δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.
«Το γεγονός αυτό αντανακλά τη μειωμένη προστασία που παρέχει η αρχική μία δόση, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβολιαστικά σχήματα. Δεν προτείνεται κάποιος συνδυασμός εμβολίων έναντι κάποιου άλλου.»
» Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson και έλαβαν δόση ενίσχυσης με το ίδιο εμβόλιο είχαν πολύ μικρότερη αντισωματική απάντηση σε σχέση με όσους έλαβαν κάποιο mRNA εμβόλιο», εξηγούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.
Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ των εταιρειών Pfizer/BioNTech, που δημοσιοποιήθηκαν, καταλήγουν σε «σχετική αποτελεσματικότητα 95,6%» ακόμη και έναντι του στελέχους Δέλτα.