Για μια σημαντική ημέρα όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα αλλά και όλη την Ήπειρο μίλησε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην τελετή για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου των μετοχών της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ.
«Η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού σε ένα κολοσσό σημαίνει ανάπτυξη όχι μόνο για την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία. Μια σημαντική επένδυση με έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ και για καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας και ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των μεταφορών, μια γέφυρα για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία και που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι αναβαθμίζεται και θα δώσει ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η αναβάθμιση της μαρίνας θα εδραιώσει την Θεσπρωτία και ως τουριστικό προορισμό με την κρουαζιέρα και το yaghting. Είχα δεσμευθεί ότι αυτή η επένδυση θα συνοδεύεται με την ικανοποίηση ενός χρόνιο αιτήματος την παραχώρηση 6000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας».
Τόνισε ακόμα ότι η οικονομική διάσταση της σύμβασης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες καθώς το δημόσιο παραμένει μέτοχος και το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατρών.
«Η Ελλάδα γίνεται σημαντικός εταίρος στρατηγικών συμφωνιών και επενδύσεων και μαγνήτης κεφαλαίων», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση των λιμανιών τα «πράσινα λιμάνια» και τις πράσινες μεταφορές και πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι ένα πρότυπο στην πράσινη μετάβαση.
«Αυτή είναι μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανάπτυξης και των έργων που έχουν δρομολογηθεί για την Ήπειρο όπως η σύμβαση για την Εγνατία Οδό, τον βασικό άξονα δύσης και ανατολής».
Κλείνοντας είπε: «Η χώρα έχει κάνει άλματα μεγαλύτερα και από τη φθορά για να φτάσει στο σημείο σήμερα να προσελκύει ξένους επενδυτές».