18.2 C
Arta
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Mίχαλος: Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί

Μεγάλα περιθώρια αναθέρμανσης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, διακρίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (ΑΗΙ) με θέμα «Navigating the U.S. Business World», οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ αποτελούν τον πέμπτο σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών κεφαλαίων. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα, η Ελλάδα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, οι οποίες αξιοποιούν την καίρια γεωπολιτική της θέση, τα φυσικά πλεονεκτήματα και το υψηλής ποιότητας επιχειρηματικό και ανθρώπινο δυναμικό της.

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Overseas Private Investment Cooperation» της αμερικανικής κυβέρνησης, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Μίχαλος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πέρασε από μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, ωστόσο «παρά τις προκλήσεις οι οποίες παραμένουν, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί».

«Θεωρούμε δεδομένη τη διάθεση και των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων να αναβαθμίσουν την οικονομική τους σχέση και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χώρα μας» είπε ο κ. Μίχαλος και συνέχισε: «Εξίσου δεδομένη θεωρούμε την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους, αποτελεσματικούς και χρήσιμους εταίρους. Η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή τεχνογνωσία δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Αντίθετα, έχουν αποτελέσει τους κύριους στρατηγικούς μοχλούς, για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια οικονομική κρίση».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι παρά την κρίση, «στη χώρα μας δημιουργείται τα τελευταία χρόνια μια δυναμική κοινότητα νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, ειδικά σε τομείς έντασης γνώσης και τεχνολογίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις που στηρίζονται στο ταλέντο νέων ανθρώπων, με κίνητρο και όραμα για εξωστρεφή ανάπτυξη».

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες που συνδέθηκαν με την εκδήλωση της κρίσης, και μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ η πρόσφατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, ενισχύει το αίσθημα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» προσέθεσε.

Το επόμενο διάστημα, σημείωσε ο κ. Μίχαλος, αναμένεται και η υλοποίηση μιας νέας σειράς μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει περαιτέρω το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μεταξύ των κυριότερων, όπως ανέφερε, είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές υπηρεσιών, με έμφαση στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου, ενώ νέες μεταρρυθμίσεις αναμένονται και στην αγορά εργασίας, με υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είπε ότι σημαντικές ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές αναμένεται να προκύψουν από την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Μίχαλος υπενθύμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 2015 σε αξία 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, με πρωταγωνιστές τους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων και ποτών και των πετρελαιοειδών, ενώ θετική εικόνα παρουσιάζει και ο αγροτοδιατροφικός τομέας, με δεδομένη τη θετική εικόνα των ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι και άλλα. Ευκαιρίες τόνωσης των διμερών σχέσεων υπάρχουν και στον τομέα των υπηρεσιών, και ειδικότερα του τουρισμού, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

 

 

 

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ