Με μεγάλη επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα την «Βιώσιμη Διαχείριση των Παράκτιων Περιοχών» για την επιμόρφωση 20 φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Τα σεμιναριακά μαθήματα διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Salento της Ιταλίας, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020, στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας.
Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν με γενικό συντονιστή τον Καθηγητή και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Έργου RE.CO.RD, κύριο Στύλιο Χρυσόστομο. Οι διαλέξεις περιλάμβαναν παρουσιάσεις, τόσο από Έλληνες, όσο και από Ιταλούς καθηγητές, ερευνητές και ειδικούς σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικότερα των πλαστικών.
Ο Ιταλός Καθηγητής Alfonso Maffezzoli του Πανεπιστημίου Salento, οι Ελληνίδες Καθηγήτριες Άννα Μαρία Κοτρίκλα και η Βικτώρια Αθανασοπούλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Καθηγήτρια Παρασκευή Μπέζα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Ιταλίδα Καθηγήτρια Donatella Porrini του Πανεπιστημίου Salento και οι διδάκτορες Federica Epifani του Πανεπιστημίου Salento και Βερόνικα Ανδρεά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέλυσαν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ως εκπαιδευτής συμμετείχε και ο κος Δημήτρης Μπαρέλος, ειδικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Συντονιστής στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και Λευκάδας .
Στα πλαίσια των μαθημάτων πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων για την προστασία του περιβάλλοντος, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αράχθου και στο Μουσείο Αλιείας και Φαροφυλάκων στην Κόπραινα, στη μονάδα υδατοκαλλιεργειών «ΕΥΡΥΑΛΟΣ» στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, στη Μονάδα Εκτροφής και Τυποποίησης Χελιών «ΓΕΙΤΟΝΑΣ» και στη Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας Οξύρρυγχου και Παραγωγής και Συσκευασίας Χαβιαριού στο Ψαθοτόπι Άρτας. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εκπαιδευόμενους είχε και η επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, όπου ενημερώθηκαν για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών και τη Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση «Λευκογαία». Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι επισκέφθηκαν τη νέα Μαρίνα της Πρέβεζας, όπου ενημερώθηκαν για τα εξελιγμένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζονται.
Το έργο RE.CO.RD ανήκει στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020» και συμμετέχουν τρείς Δήμοι, ο Δήμος Otranto – Επικεφαλής Εταίρος, ο Δήμος Santa Cesarea Terme, και ο Δήμος Λευκάδας και δύο Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο του Salento.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Έργου https://www.interreg-record.eu/