Μάλιστα, η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε νωρίτερα στη ζωή σας ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για άνοια.
Όσοι πίνουν τσάι είναι πιθανόν ήδη σε καλό δρόμο για την αποφυγή αυτής της νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η καθημερινή κατανάλωση αυτού του ροφήματος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Άνοια: Η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin στην Κίνα εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση τσαγιού στον κίνδυνο άνοιας, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στις 16 Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine. Η μελέτη ανέλυσε περισσότερους από 365.000 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών. Σύμφωνα με την μελέτη, οι συμμετέχοντες που έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα είχαν περίπου 30% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Αλλά ακόμη και μόνο δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με την μελέτη.
Το τσάι περιέχει αρκετές χημικές ουσίες που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη άνοιας
Η μελέτη δεν εξέτασε την ακριβή επιστήμη πίσω από το γιατί το τσάι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για άνοια, αλλά οι ερευνητές έδωσαν κάποιες εξηγήσεις. Σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, το τσάι περιέχει αρκετές χημικές ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν παράγοντες, οι οποίοι με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν κάποια μορφή εγκεφαλικής βλάβης σε μεγαλύτερη ηλικία.
“Το τσάι περιέχει καφεΐνη, κατεχίνες και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν νευροπροστατευτικούς ρόλους, όπως αντιοξειδωτικό στρες, αντιφλεγμονώδη, αναστολή της συσσώρευσης αμυλοειδούς-βήτα και προστασία από τον κυτταρικό θάνατο”, ανέφερε η μελέτη.
Άνοια: Εάν δεν σας αρέσει το τσάι, ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση του καφέ στον κίνδυνο άνοιας. Σύμφωνα με την μελέτη, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε επίσης τον κίνδυνο άνοιας κατά 20%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο στιγμιαίος καφές και ο αλεσμένος καφές συσχετίστηκαν και οι δύο με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας σε σύγκριση με τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Συγκεκριμένα:
- Ο αλεσμένος καφές είχε 26% περισσότερες πιθανότητες να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τον καφέ χωρίς καφεΐνη.
- Ο στιγμιαίος καφές είχε 15% περισσότερες πιθανότητες.
- Για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια, ο αλεσμένος καφές μείωσε τον κίνδυνο κατά 33% και 26%, αντίστοιχα.
- Ο στιγμιαίος καφές μείωσε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια κατά 19% και 16%, αντίστοιχα.
Ο συνδυασμός καφέ και τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε συνδυασμό με αυτά τα δύο ποτά αξιολογήθηκε επίσης σε αυτήν την μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- Όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
- Όσοι έπιναν τουλάχιστον 2-3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 16%.
Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού θα μπορούσε να είναι η πιο χρήσιμη επιλογή ροφήματος από όλες. Μάλιστα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι “ο συνδυασμός καφέ και τσαγιού φάνηκε να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας σε σύγκριση με τον καφέ, ή το τσάι ξεχωριστά”.
Σύμφωνα με την μελέτη:
- Τα άτομα που έπιναν ένα συνδυασμό 4-6 φλιτζανιών καφέ και τσαγιού την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Επίσης, 2-3 φλιτζάνια τσάι σε συνδυασμό με 2-3 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 32% και 28% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας, αντίστοιχα.