Σχέδιο ευρείας στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, εξήγγειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για τους νέους, ενώ γνωστοποίησε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης από το 3,6 στο 5,9% για φέτος. Στη μία το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για την κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης, στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ και την καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους, το οποίο προβλέπει την παροχή 1.200 ευρώ για 6 μήνες στους νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία που προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, καθώς και την αύξηση από τις 100.000 στις 150.000 των επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας.
Ακόμη, από την 1η Ιανουαρίου καταργείται ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22%.
Αναλυτικά τα μέτρα για τους νέους
- «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη).
- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας).
- Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.
- Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
- 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
- Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
- Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.
- Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
- Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και εδώ αναφέρομαι, πρώτα από όλα, στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.
Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας
- Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.
- Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ.
- Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.
- Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.