13.2 C
Arta
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέα εποχή στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Ένα ερευνητικό κέντρο και έξι ινστιτούτα

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων .

Τις νέες ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα συνεργιών των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, στήριξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά τάχθηκαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ενώ το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν.

Τον δρόμο  προς το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πήρε ο νόμος για την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πήρε υπό την σκέπη του το ΤΕΙ Ηπείρου.

 Οι αλλαγές που επέρχονται είναι αποτέλεσμα εκτενούς και διεξοδικού διαλόγου που διήρκησε περίπου δύο χρόνια.Το νέο Πανεπιστήμιο, φέρνει δύο μεγάλες και σημαντικές δομές, για τις οποίες βέβαια λίγη συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για το πρότυπο αγροδιατροφικό τεχνολογικό πάρκο Ηπείρου, το οποίο θα λειτουργεί αλληλένδετα με την Γεωπονική Σχολή και στην ουσία θα αποτελέσει τον πρώτο κρίκο διασύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την τοπική οικονομία.

Δεύτερη σημαντική δομή η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο, είναι η ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε από την Βουλή το Ερευνητικό Κέντρο που θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, θα περιλαμβάνει τελικά έξι Ινστιτούτα αντί των τεσσάρων που περιελάμβανε το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου.

α) βιοεπιστηµών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, µε εξειδίκευση σε θέµατα λειτουργικής γονιδιωµατικής, βιολογίας της ανάπτυξης, καθώς και έρευνας σχετικής µε τη διάγνωση ή τη θεραπεία ανθρώπινων νόσων,

β) επιστήµης υλικών και υπολογισµών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, µε εξειδίκευση στο σχεδιασµό, στην ανάπτυξη και στις εφαρµογές των επιστηµών και των τεχνολογιών νέων υλικών, καθώς και σε ψηφιακές καινοτοµίες αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών,

γ) ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, µε εξειδίκευση στις νεοελληνικές σπουδές, στην ελληνική γραµµατεία, την εκπαίδευση, την ιστορία, τις τέχνες και τη γλωσσολογία,

δ) οικονοµικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονοµίας, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, µε εξειδίκευση στην ανάλυση οικονοµικών και κοινωνικών φαινοµένων, µε σκοπό την προώθηση εναλλακτικών µορφών ανάπτυξης µε επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον,

ε) περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, µε εξειδίκευση στις τεχνολογίες ελέγχου και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην εφαρµογή µοντέλων ανάπτυξης βασισµένων στην αειφορία µε έµφαση στην προστασία των υδατικών και εδαφικών πόρων και στα χαρακτηριστικά της αγροδιατροφής, Στο Ινστιτούτο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης ιδρύεται παράρτηµα (σταθµός) υδάτινου περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, µε εξειδίκευση στην στήριξη της αλιευτικής παραγωγής, την ανάδειξη και προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, καθώς και την παροχή εξειδικευµένης γνώσης σε θέµατα αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και προστασίας. Με απόφαση της Συγκλήτου καθορίζεται η έδρα του παραρτήµατος.

στ) Ινστιτούτο Ψηφιακής Καινοτοµίας, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, αναφέρεται στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) για τον ευρύτερο ψηφιακό µετασχηµατισµό που υφίσταται η σύγχρονη κοινωνία στις περισσότερες δραστηριότητές της, όπως οικονοµία, πολιτισµός, βιοµηχανία και επιστήµες. Oι δραστηριότητες του Ινστιτούτου περιλαµβάνουν τη βασική και εφαρµοσµένη πληροφορική και τη µηχανική υπολογιστών, στο πλαίσιο ενός ευρέως φάσµατος εφαρµογών, όπως η επιχειρηµατικότητα, η διοίκηση, ο πολιτισµός, το περιβάλλον, η υγεία και η διεπιστηµονικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ