Νέα δέσμη παρεμβάσεων για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών παρενεργειών που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στήριξης θα «κλειδώσουν» την Πέμπτη (13/1) μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις στη βάση των εισηγήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Την ίδια ημέρα, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ο οποίος δεν αποκλείεται να σπάσει το φράγμα του 5% υποχρεώνοντας το υπουργείο Εργασίας να δώσει άμεσα το σήμα έναρξης των διαδικασιών αύξησης του κατώτατου μισθού.
Στο μέτωπο των μέτρων στήριξης που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην επέλαση της Όμικρον αναμένεται:
- Ενίσχυση επιχειρήσεων με μεγάλη πτώση τζίρου με στοχευμένες παρεμβάσεις. Κλάδοι με μείωση τζίρου πάνω από 50% θα στηριχθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Προκειμένου να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει σαφής εικόνα του μεγέθους της ζημίας που έχουν υποστεί οι εν λόγω επιχειρήσεις ( κυρίως στον κλάδο νυχτερινής διασκέδασης , θεαμάτων και εστίασης) ώστε να υπάρξουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις. Πιθανότερο θεωρείται το σχήμα των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων που είχε επιστρατευθεί και στο παρελθόν από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
- Επέκταση του μέτρου των αναστολών εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ και σε άλλους.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης δίνουν σήμα πρόσθετης στήριξης, επισημαίνοντας όμως πως οι πόροι είναι περιορισμένοι και σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για επανάληψη του περσινού σκηνικού, ούτε ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία, ούτε και ως προς τα μέτρα στήριξης.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών (στο Πρώτο Πρόγραμμα) με τον αναπληρωτή να συμπληρώνει (στο Open) πως «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με τους πόρους που διαθέτουμε» καθώς η επόμενη φάση θα είναι πιο μαζεμένη δημοσιονομικά, του χρόνου πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα και «όλα αυτά προέρχονται από δάνεια από τις αγορές».
Για το μέλλον της Όμικρον, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η αισιόδοξη πλευρά σύμφωνα με την οποία το τέλος της πανδημίας δεν είναι μακριά και οι βαθιές ανάσες θα έρθουν από την αρχή της άνοιξης.
Στο ίδιο διάστημα, αναμένεται και μια πρώτη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο βαθμό όπου δεν υπάρξει νέα μεγάλη αναζωπύρωση των τιμών του φυσικού αερίου. Η «ζημιά» που έχει ήδη γίνει και σε επίπεδο κόστους και σε επίπεδο ψυχολογίας για τα νοικοκυριά από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, θα επιχειρηθεί να εξισορροπηθεί πολιτικά και ουσιαστικά με μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει επίσπευση των διαδικασιών για τη διπλή αύξηση (μετά το 2% από την 1η Ιανουαρίου και τα 663 ευρώ) και το υπόβαθρο για προσέγγιση του επιπέδου των 700 ευρώ θεωρείται υπαρκτό.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι εκτιμάται με σχετική ασφάλεια από αρμόδιες πηγές πως ξεπέρασε το 8% και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για «κοντά πόδια» στην πανδημία στην πράξη, σε συνδυασμό με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργείται το περιβάλλον για σαφή υπέρβαση του επίσημου στόχου 4,5% για φέτος.