Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 21-12-2017, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».
Αρχικά ο κ. Τσίρκας μίλησε για την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που «στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου σχεδίου Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής πολιτικής».
Ο βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στην εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία τονίζοντας πως «αποσκοπεί στην αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης και στην επιτάχυνση απονομής της. Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται έμφαση στον εκσυγχρονισμό των μέτρων θεραπείας για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή έχουμε μια εικόνα βελτίωσης των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης και επιτάχυνσης του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων. Χρειάζονται βέβαια και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε την πολιτική βούληση να τις προχωρήσουμε».
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι: «Το νομοσχέδιο αυτό τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης των αδικοπραγούντων ψυχικά ασθενών ατόμων. Επιχειρείται να δοθεί μια ανάσα ανθρωπιάς, δικαίου και εξορθολογισμού σχετικά με τα μέτρα για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές. Τα μόνα μέτρα για αυτούς τους δράστες ήταν ο εγκλεισμός στα άσυλα για αόριστο χρονικό διάστημα, με μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας και την προφύλαξη της κοινωνίας, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεραπείας.
Τα μέτρα αυτού του νομοσχεδίου έχουν ως βασικό άξονα την εξασφάλιση θεραπείας. Ο παρωχημένος μακροχρόνιος εγκλεισμός σε ασυλικές μονάδες καταργείται και στη θέση του θεσπίζονται σύγχρονα μέτρα που στοχεύουν πρωτίστως στη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών αγαθών των δραστών, όπως και ολόκληρης της κοινωνίας».
Ο Βασίλης Τσίρκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην παραδοσιακή αντίληψη που αντιμετώπιζε τη θεραπευτική φύλαξη μέχρι σήμερα μόνο υπό το πρίσμα της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι «εμπλουτίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις για την ψυχιατρική περίθαλψη, ως παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και κοινωνικής επανένταξης.
Δίνεται έμφαση σε ένα ποιοτικό επίπεδο νοσηλείας και παρακολούθησης που προκρίνεται του στόχου της αποκλειστικής σωφρονιστικής επιτήρησης».
Επίσης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μια προσέγγιση ρεαλιστική και πλήρως ανθρωποκεντρική, που πραγματικά στηρίζει και προάγει την ασφάλεια, τονίζοντας πως: «Με το νομοθέτημα αυτό η ελληνική πολιτεία προσαρμόζεται στις εξελίξεις, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Κυρίως όμως διασφαλίζεται η αληθινή ψυχιατρική περίθαλψη των ασθενών που τέλεσαν άδικες πράξεις, με τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο-ασθενή και, παράλληλα, προστατεύει την κοινωνία μειώνοντας την υποτροπή, δηλαδή με τρόπο αποτελεσματικό».
Επιπλέον ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τις νέες διατάξεις για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, λέγοντας πως: «Λύνεται το πρόβλημα της χρονοβόρας διαδικασίας που προβλέπεται μέχρι σήμερα, η οποία υπερβαίνει τον έναν χρόνο στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Ο γάμος πια θα μπορεί να λυθεί συναινετικά σε λίγες μέρες. Όπως απέδειξε και η διαβούλευση, η κοινωνία υποδέχθηκε θερμά τις νέες ρυθμίσεις».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου που ουσιαστικά εξυπηρετούν τους δικηγόρους και τους πολίτες που αυτοί εκπροσωπούν και επισήμανε ότι: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται δυνατότητα άσκησης προφορικά ανταίτησης στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, όπως συνέβαινε και πριν τη θέση ισχύ του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ δύνεται και η δυνατότητα κατάθεσης του γραμματίου προείσπραξης και μετά τη συζήτηση της υπόθεσης και πριν την έκδοση της απόφασης, με ειδοποίηση του πληρεξούσιου δικηγόρου από το δικαστήριο, ώστε να μην απορρίπτεται εξ αυτού και μόνο του λόγου το ένδικο μέσο ή βοήθημα που έχει συζητηθεί.
Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία προκειμένου να υποστηρίξουν την κατηγορία».
Σχετικά με τις θεσμικές τομές στον τομέα της Δικαιοσύνης τόνισε πως: «Για εμάς η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πεμπτουσία της λειτουργίας της δημοκρατίας. Στόχος μας είναι ο Έλληνας πολίτης να ξαναβρεί στη Δικαιοσύνη το καταφύγιο εκείνο που του είχαν στερήσει οι μνημονιακές πολιτικές και οι πολιτικές της οιονεί αρνησιδικίας, που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης».
Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Άρτας υπογράμμισε: «Ψηφίστηκε στη Βουλή ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός του 2018 που σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και κοινωνικής ανισότητας Το 2018 θα περάσουμε σε μια νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας και κανονικότητας. Εμείς, παρά τη δημοσιονομική στενότητα και τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να αφήνουμε ισχυρό αποτύπωμα σε όλα τα επίπεδα.
Θέτουμε γερές βάσεις για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη, σε όλες τις εκφάνσεις της. Και ο λαός που μας επέλεξε γιατί ήθελε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζητάει διακαώς από εμάς θεσμικές τομές για να εμπιστευτεί ξανά τη Δικαιοσύνη. Αυτός θα είναι και ο μοναδικός κριτής του έργου μας στο τέλος της τετραετίας».