7.1 C
Arta
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

O Γιώργος Στύλιος στην ομιλία του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Στη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:

  • Η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ είναι ουσιαστική και σημαντική, διότι αφορά την αγροτική παραγωγή της χώρας, στον αγροδιατροφικό τομέα, που είναι ένας μεγάλος και πάρα πολύ ουσιαστικός τομέας της πατρίδας μας.
  • Για τη Ν.Δ. είναι διπλά σημαντικός αυτός ο τομέας, διότι η αγροτική παραγωγή είναι αυτή η οποία δίνει μέγεθος και διάσταση στη χώρα μας. Ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο παραγωγός είναι στην περιφέρεια, δεν είναι στα αστικά κέντρα και είναι αυτός που δίνει  διάσταση, ζωντανεύει τη χώρα και την πατρίδα.
  • Τα στοιχεία δυστυχώς είναι αμείλικτα. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα θα λάβει μόλις 18,2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021 – 2027 έναντι κοντά 20 δισ. 19,6 που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. για το 2014 – 2020. Οι μειώσεις θα αγγίξουν το 3,9% για τον πυλώνα 1 και το 15% για τον πυλώνα 2 και αυτός σε τιμές 2018, χωρίς τις αναπροσαρμογές του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5,1% το 2016, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας μειώνεται συνεχώς.
  • Το τι θα συμβεί, από το 2020 και μετά, ποια θα είναι η δομή και η αρχιτεκτονική θα καθοριστεί από τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα.
  • Άκουσα πριν από λίγο τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να μιλάει για συγκέντρωση, όμως δεν μπορούμε να αντιφάσκουμε, διότι η Κυβέρνηση πανηγύριζε για μια απόφαση που είχε λάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. και είχε δώσει το 30% από τον πυλώνα 2 να το διαχειριστούν οι ελληνικές περιφέρειες, διότι αυτές γνωρίζουν να εξειδικεύσουν και να δώσουν καλύτερα προτεραιότητες, πιο κοντά και πιο άμεσα.
  • Επανειλημμένα, η Ν.Δ. έχει κάνει ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και επερώτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για την απορρόφηση του αναπτυξιακού κομματιού του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η άμεση απορρόφηση των χρημάτων έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξη της χώρας μας και την ανάκαμψη της.
  • Η διαχειριστική ανεπάρκεια της σημερινής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λόγω καθυστερήσεων.

 

Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω τον κ. Υπουργό,

  • Eχουμε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μείωση των πόρων της ΚΑΠ και αύξηση των πόρων για άλλα προγράμματα που αφορούν νέες προκλήσεις για την Ε.Ε., όπως είναι η μετανάστευση, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή. Επειδή τα δύο τελευταία ζητήματα συνδέονται με την αγροτική πολιτική, πώς θα μπορέσουμε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ να συνδυάσουμε αυτές τις δράσεις;
  • Επιπλέον, έχουμε προγράμματα με κοινά κριτήρια για όλες τις χώρες της Ε.Ε., άλλες όμως είναι οι ανάγκες των χωρών του νότου και άλλες οι ανάγκες των χωρών του βορά. Συνεπώς, δεν είναι δόκιμο να ισχύουν τα ίδια κριτήρια παντού και οι ίδιες προτεραιότητες.
  • Ποια είναι η θέση της σημερινής Κυβέρνησης σε σχέση με αυτό;
  • Ποιες είναι οι συνέπειες της μη απορρόφησης πόρων από τον πυλώνα 2 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης;
  • Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. μπορούν να μας πουν το πολύ απλό, το οποίο έχει ξαναειπωθεί και ακουστεί, ότι, «αφού δεν απορροφάτε τους πόρους, δεν τους χρειάζεστε, συνεπώς ας δώσουμε λιγότερα χρήματα στο επόμενο πρόγραμμα».
  • Πού βρίσκονται τα σχέδια διαχείρισης, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί για να ξέρουμε πώς να κινούμαστε από δω και στο εξής;
  • Τι θα συμβεί με τις επιδοτήσεις, με τα ιστορικά δικαιώματα και με μια σειρά άλλων ζητημάτων;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός από δω και στο εξής για το τι θα γίνει με όλα αυτά τα θέματα;
  • Πού βρίσκεται το ύψος του κρατικού προϋπολογισμού και πού θα πάει;

 

Σχετικός σύνδεσμος με το videoτης ομιλίας:https://youtu.be/HQJKtgxU4wY

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ