Ομιλία της Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Για “φαύλο κύκλο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών μισθών και χαμηλού βιοτικού επιπέδου” έκανε λόγο η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
“Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας συνεχίζει να βασίζεται στον τουρισμό, στο real estate και στην εξαγορά κόκκινων δανείων και όχι στην υψηλή προστιθεμένη αξία. Οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να συγκλίνουμε, συνεχώς αποκλίνουμε. Την ίδια ώρα, είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό των τροφίμων, στις τιμές της βενζίνης και στα έξοδα στέγασης. Στις βασικές ανάγκες δηλαδή, εκεί που οι πολίτες καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους” ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε τα εξής ερωτήματα: “Έτσι θα συγκρατήσουμε και θα προσελκύσουμε στη χώρα εξειδικευμένο προσωπικό; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό; Έτσι θα γίνει η οικονομία μας ανθεκτική; Έτσι θα θωρακίσουμε τη χώρα από εξωτερικές διαταραχές;”.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “Ο κ. Χατζηδάκης λέει: ‘Η οικονομία ακόμη πιο ψηλά’. Αλλά, η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία υψηλών ανισοτήτων και χαμηλών προσδοκιών. Υψηλής κερδοφορίας για κάποιους λίγους και χαμηλής αγοραστικής δύναμης για τους πολλούς. Υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίους και φοροασυλίας για τους ισχυρούς” και πρόσθεσε ότι “Η κυβέρνηση μιλάει για εισαγόμενο πληθωρισμό, πολύ απλά γιατί δεν θέλει να πει τη λέξη αισχροκέρδεια”.
Κλείνοντας, η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ επισήμανε ότι “Η χώρα χρειάζεται μεγάλες δομικές, δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις” και αναφέρθηκε στην ανάγκη για στήριξη της εργασίας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, για ολιστικό σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, για νέο παραγωγικό μοντέλο, για ελέγχους απέναντι στην αισχροκέρδεια, για ανθεκτικότητα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
“Όταν ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή τον Προϋπολογισμό έβαλε τον τίτλο “Η οικονομία ακόμη πιο ψηλά”. Άκουσα και χθες τον υπουργό, ακούω τους συναδέλφους της πλειοψηφίας. Στο ίδιο μήκος κύματος. Όλοι οι υπόλοιποι; Ως συνήθως, για την κυβέρνηση, “καταστροφολογούμε”. Αναρωτιέμαι, όμως. Περάσαμε τόσα ως χώρα, ως κοινωνία, ως οικονομία. Τι είναι πιο συνετό; Οι μεγαλοστομίες ή η ανάδειξη των προβλημάτων και των αδυναμιών; Για εμάς είναι το δεύτερο. Ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν την χώρα, ενδεχομένως να μην το καταλαβαίνει. Όμως, εμείς έχουμε την υποχρέωση να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλε η Νέα Δημοκρατία. Εμείς ρυθμίσαμε το χρέος, εμείς αφήσαμε το μαξιλάρι ασφάλειας και μπόρεσε η χώρα να σταθεί όρθια στην πανδημία και να πάρει την επενδυτική βαθμίδα.
Να μιλήσουμε λοιπόν τη γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας συνεχίζει να βασίζεται στον τουρισμό, στο real estate και στην εξαγορά κόκκινων δανείων και όχι στην υψηλή προστιθεμένη αξία. Οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να συγκλίνουμε, συνεχώς αποκλίνουμε. Την ίδια ώρα, είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό των τροφίμων, στις τιμές της βενζίνης και στα έξοδα στέγασης. Στις βασικές ανάγκες δηλαδή, εκεί που οι πολίτες καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών μισθών και χαμηλού βιοτικού επιπέδου.
Και ρωτώ. Έτσι θα συγκρατήσουμε και θα προσελκύσουμε στη χώρα εξειδικευμένο προσωπικό; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό; Έτσι θα γίνει η οικονομία μας ανθεκτική; Έτσι θα θωρακίσουμε τη χώρα από εξωτερικές διαταραχές; Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και στη Γάζα. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες.
Ο κ. Χατζηδάκης λέει “Η οικονομία ακόμη πιο ψηλά”. Αλλά, η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία υψηλών ανισοτήτων και χαμηλών προσδοκιών. Υψηλής κερδοφορίας για κάποιους λίγους και χαμηλής αγοραστικής δύναμης για τους πολλούς. Υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίους και φοροασυλίας για τους ισχυρούς.
Ο προϋπολογισμός συνεχίζει την ίδια πολιτική που επιβαρύνει υπέρμετρα την κοινωνία με τους άδικους έμμεσους φόρους από την ακρίβεια. Οι έμμεσοι φόροι είναι το 63% στην αναλογία με τους άμεσους. Όμως, φέτος η κυβέρνηση το πήγε και παραπέρα. Με την οριζόντια φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες. Βαφτίζει μάλιστα “πάταξη της φοροδιαφυγής” την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.
Και την ώρα που το “μάρμαρο” το πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, κάποιοι λίγοι σωρεύουν υπερκέρδη: Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και διυλιστήρια, τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτά τα υπερκέρδη είναι που απομυζούν το εισόδημα των πολιτών. Πληθωρισμός της απληστίας λέγεται. Η Κομισιόν κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με την υψηλότερη συνεισφορά των εταιρικών κερδών στον πληθωρισμό, μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Πάνω από 50%. Η κυβέρνηση μιλάει για εισαγόμενο πληθωρισμό, πολύ απλά γιατί δεν θέλει να πει τη λέξη “αισχροκέρδεια”. Είδαμε εξάλλου τι έκανε με τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια. Με αλχημείες τα εμφάνισε πολύ λιγότερα για να εισπράξει ελάχιστα.
Λέει, όμως, η κυβέρνηση ότι στηρίζει την κοινωνία. Πώς; Με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που δεν καλύπτουν καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό. Με μια επιδοματική πολιτική που επιστρέφει στην κοινωνία ένα πολύ μικρό μέρος της φοροεπιδρομής. Τι κάνει για την στεγαστική κρίση; Ελάχιστα. Τι κάνει για το ιδιωτικό χρέος; Τίποτα.
Μιλάει, όμως, η κυβέρνηση και για “μείωση των ανισοτήτων”. Οι λέξεις χάνουν πλέον το νόημά τους. Ένα στοιχείο μόνο θα αναφέρω. Είναι από πρόσφατη έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα το 2023 είναι 0,2%, τη στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων καταγράφουν εκτίναξη κατά 5,9%. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια της άδικης πολιτικής της κυβέρνησης.
Η χώρα χρειάζεται μεγάλες δομικές, δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Και για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αυτός είναι ο δρόμος. Είναι ο δρόμος της στήριξης της εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρή επιθεώρηση εργασίας. Ο δρόμος ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, με ισχυρή Δημόσια Υγεία και Παιδεία. Ενός απλοποιημένου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Με προοδευτική κλίμακα, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με μείωση των έμμεσων φόρων. Ενός γενναίου προγράμματος αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. Ενός ολιστικού σχεδίου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
Ο δρόμος της στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κι ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στη βιομηχανία, την καινοτομία, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Με κανόνες και ελέγχους απέναντι στην αισχροκέρδεια. Ο δρόμος της ανθεκτικότητας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Για όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να προτείνει λύσεις και να βρίσκεται απέναντι στις άδικες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς στις πλάτες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. ”