Σημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στην εκπομπή «ΓΕΓΟΝΟΤΑ 2.0» της τηλεόρασης του ATTICA TV και στον Γιώργο Μελιγγώνη.
Ας μην μετατρέπουμε σε μείζον θέμα των ημερών τις εκάστοτε συμμετοχές προσώπων σε εκδηλώσεις-συζητήσεις. Ας ασχοληθούμε με το γεγονός ότι όλη η χώρα είναι εξεγερμένη.
«Είναι μία συζήτηση που δεν αφορά κόμματα αλλά πρόσωπα, εξ όσων αντιλαμβάνομαι», είπε η κ. Γεροβασίλη για την επικείμενη εκδήλωση Τεμπονέρα Αχτσιόγλου. «Η σχέση των κομμάτων σε μία προεκλογική περίοδο είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστική. Αυτό σημαίνει ότι όντας εγώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της ΠΓ προφανώς δουλεύω για να αναδείξω το κόμμα μου ως τον κυρίαρχο πόλο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Από την άλλη, οι συζητήσεις δεν είναι κολάσιμες και ο καθένας μπορεί να επιλέξει ως πρόσωπο να συμμετάσχει. Άρα ούτε έχω κάτι να σχολιάσω ούτε προφανώς μπαίνω στη λογική υπονομεύσεων. Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ το συμβάν μείζον θέμα της τρέχουσας περιόδου. Μείζον είναι ότι η όλη η χώρα είναι εξεγερμένη» είπε κλείνοντας το θέμα του σχολιασμού της εκδήλωσης.
Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η συνδιαμόρφωση με την κοινωνία πρότασης που ακουμπά στις ανάγκες της. Eργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να καταθέσουμε τη στρατηγική της σύγχρονης, αριστερής, προοδευτικής παράταξης στη χώρα.
Αυτό το διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως πολιτικός φορέας εργάζεται εντατικά και παράγει γεγονότα. Έχουμε ανοίξει τον προσυνεδριακό διάλογο σε όλη την Ελλάδα, με ενεργή συμμετοχή του κόσμου, έγινε το πρώτο περιφερειακό συνέδριο στην Κοζάνη, θα ακολουθήσει εκείνο της Θεσσαλίας, περιοχής που καίγεται από τα προβλήματα. Έχουμε ξεκινήσει λοιπόν ένα διάλογο με την κοινωνία, προκειμένου μέχρι το συνέδριο του κόμματος να έχουμε διαμορφώσει τις θέσεις μας οι οποίες βασιζόμενες σε αυτόν τον διάλογο, δεν μπορεί παρά να ακουμπούν στις ανάγκες του κόσμου και της πραγματικότητας στη δεδομένη συγκυρία.
Παράλληλα πρόκειται για θέσεις ενός κόμματος που φέρει αξίες ως παρακαταθήκες. Όντας ένα κόμμα που έχει εδώ και καιρό εκπεφρασμένο και αποφασισμένο στόχο να εκφράσει το χώρο από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο, συζητάμε να καταθέσουμε τις θέσεις της σύγχρονης αριστερής, προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα.
Η περίοδος εσωστρέφειας βρίσκεται πίσω μας. Μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές με τον πήχη να τίθεται ψηλά και τα διακυβεύματα να είναι κρίσιμα
Δεν βρισκόμαστε σήμερα σε περίοδο εσωστρέφειας. Περάσαμε όμως μία δύσκολη και μακρά περίοδο με αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά έχει πλέον παρέλθει. Σήμερα είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης, ανασύστασης. Η τρέχουσα χαμηλή δημοσκοπική απόδοση, κατά τη γνώμη μου δικαιολογείται όμως προφανώς και μας προβληματίζει εξ ου και εργαζόμαστε εντατικά καταβάλλοντας τη μάξιμουμ προσπάθεια, ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε και στον πήχη τον οποίο ο ίδιος κόσμος έθεσε με τη συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές.
Αξίζει δε εδώ να αναφερθούμε στο έργο μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία έχει κάνει συστηματική και σπουδαία δουλειά, όλο αυτό το διάστημα –ακόμη και στην δύσκολη περίοδο της εσωστρέφειας.Για τις ευρωεκλογές ο πήχης μπαίνει στο μάξιμουμ δυνατόν προκειμένου να περάσει το μήνυμα από την κοινωνία στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη προοδευτική δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Κ. Μητσοτάκη και να εγγυηθεί την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μέλος της Ευρωαριστεράς μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο
Αναφορικά με τη συζήτηση ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών: «είναι μία πολιτική πρόταση. Την ακούω. Είναι θεμιτές όλες οι απόψεις. Δεν με βρίσκει σύμφωνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο. Πάντα λειτουργούσε ως ενοποιητικός παράγοντας και με τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους, θυμίζω και τη σειρά πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει ο Α. Τσίπρας.
Η Ευρώπη κλυδωνίζεται και απαιτείται εγρήγορση του δημοκρατικού τόξου
Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως η άνοδος ακροδεξιάς (π.χ. εκλογές Γαλλία, Ιταλία, σκανδιναβικές χώρες, Βίζεγκραντ) Αυτό πρέπει να συναντιμετωπίσουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Είναι το επόμενο διακύβευμα. Η Ευρώπη είναι σε δύσκολη συγκυρία, εν μέσω δύο πολέμων, με ένταση των ανισοτήτων, με το αγροτικό κίνημα να αγωνίζεται και με την ίδια την ΕΕ να παραμένει κατώτερη των περιστάσεων. Άρα, αυτές οι ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και έτσι οφείλουμε, ως πολίτες να τις αντιμετωπίσουμε.
Η κυβέρνηση έχοντας ανοιχτά θέματα με την ακροδεξιά της πτέρυγα ανέλαβε το ρόλο του υποκινητή των καταλήψεων ώστε κατόπιν να εφαρμόσει το προσφιλές της δόγμα νόμος και τάξη
Οι τρέχουσες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια έχουν υποκινηθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Στο Συλλαλητήριο της Πέμπτης έχει δηλώσει συμμετοχή και η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς. Η κοινωνική αντίδραση γενικεύεται διότι το θέμα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης αφορά όλη τη χώρα οριζόντια και όχι μόνο τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει εμφανίσει ακόμη η κυβέρνηση, το χρησιμοποιεί στο δημόσιο λόγο ως αντιπερισπασμό διότι έχει ανοίξει το θέμα της ισότητας στο γάμο για να πείσει την συντηρητική και ακροδεξιά της πτέρυγα ότι υπάρχει αντιστάθμισμα και αυτό είναι ένα και μάλιστα οικείο: νόμος και τάξη.
Από το Δεκέμβριο έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για την ισότητα στο γάμο, ανάλογα για τα ΑΕΙ και νομοσχέδια δεν έχουμε δει ακόμη! Το ένα ξεκίνησε ΄μόλις να συζητείται το δεύτερο δεν το έχουμε δει.
Γιατί η κυβέρνηση το έκανε εν μέσω εξεταστικής περιόδου; Το επέλεξε διότι γνώριζε ότι θα αντιδράσει η φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα. Το επέλεξε για να επιδείξει πυγμή. Επέλεξε να έρθει αντιμέτωπη με τη νεολαία οριζόντια, πέραν πολιτικών αποχρώσεων, όπως φαίνεται από τις συνελεύσεις των σχολών. Οι φοιτητές σήμερα θέλουν να υποστηρίξουν το δικό τους αγώνα και κόπο, των κόπο των οικογενειών τους και το μέλλον τους. Αδυνατεί να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης ότι όταν αγωνίζεται κανείς για ένα μείζον αγαθό είναι διατεθειμένος να χάσει και κάτι, όπως για παράδειγμα μία εξεταστική.
Η κυβέρνηση απαριθμεί τα δοθέντα στους αγρότες, όμως εκείνοι δεν έχουν πια να χάσουν τίποτα.- Η σύγκρουση με την κυβέρνηση δεν είναι λογιστική. Είναι πολιτική και ιδεολογική
Μπορεί το Μαξίμου να απαριθμεί ό,τι έχει δώσει στους αγρότες, εδώ και μέρες. Όμως οι αγρότες δεν πείθονται γιατί δεν έχουν πια να χάσουν τίποτα. Έχουμε καταθέσει όχι μόνο εμείς αλλά και οι ίδιοι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ίσως δε είναι η πρώτη φορά που το αγροτικό κίνημα καταθέτει τόσο συγκεκριμένα αιτήματα. Τα περισσότερα από αυτά ταυτίζονται με τις προτάσεις μας, με τη διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κοστολογήσει απολύτως τις δικές του, που σημαίνει ότι γνωρίζουμε την πηγή των εσόδων και την.
Κυρίως όμως, επανέρχομαι στο εξής: η σύγκρουση μας με την κυβέρνηση δεν είναι λογιστική. Είναι πολιτική και ιδεολογική. Από το Μάιο του 20 λέγαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει ρυθμιστικά, ώστε να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια. Στις τράπεζες, στις εταιρείες ενέργειας, στα διυλιστήρια κ.ο.κ. Αυτό εκφράζει μία συνολική αντίληψη για το ρόλο του κράτους ρυθμιστή η οποία βρίσκεται απολύτως απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας η οποία συνοψίζεται στην εκχώρηση των δημόσιων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα και στο κράτος παρατηρητή.