Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Τ/Σ OPEN και στους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου μίας κοινοβουλευτικά αδιάλλακτης και αντιθεσμικά παρεμβατικής κυβέρνησης
Θυμίζω ότι το Φεβρουάριο προσήλθαμε με θετική διάθεση, καταθέσαμε πρόταση μπήκαμε σε διάλογο, πήραμε πίσω την αρχική μας πρόταση προκειμένου να υπάρξει συναίνεση. Υιοθετήσαμε την πρόταση των συνταγματολόγων (Αλιβιζάτου- Κοντιάδη) που περιέχει μία εξαιρετικά καθαρή λύση που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων των οποίων οι υποψήφιοι έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187α του ποινικού κώδικα. Πρόταση καθαρή, χωρίς να παραβιάζει το σύνταγμα ή να χρειάζεται κρίση από τον Άρειο Πάγο. Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή.
Μέχρι σήμερα έχουμε τρεις τροπολογίες από την κυβέρνηση και ο δρόμος παραμένει ακόμη ανοιχτός. Είδαμε το μυστικό ραντεβού Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο του τμήματος του Α. Πάγου και την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης τελικά. Αφού απέτυχε με τους ερασιτεχνισμούς με τους οποίους αντιμετώπισε τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε κατέφυγε στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η τροπολογία εξού και περάσαμε σε αντιθεσμικές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.
Καλούμε σήμερα την κυβέρνηση να πάμε στη νομοθετική ρύθμιση που καταθέσαμε συμβιβαστικά και αποτελεί πρόταση των κ. Αλιβιζάτου και κ. Κοντιάδη-Ύστατη έκκληση για σοβαρότητα
Η κυβέρνηση νομοθετεί η δικαιοσύνη αποφασίζει. Εμείς ζητήσαμε εξαρχής και εξακολουθούμε να ζητάμε καλύτερη νομοθετική ρύθμιση. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση γιατί ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Υπάρχουν μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς να παραβιάζουν το σύνταγμα και να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη. Η δημοκρατία οφείλει πρώτα από όλα να προασπίσει τον εαυτό της, τη διάκριση των εξουσιών.
Οποιαδήποτε παραβίαση, όποτε είναι βολικό, τροφοδοτει την ακροδεξιά και όλες τις αντιθεσμικές συμπεριφορές. Δείτε σήμερα πού είμαστε. Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος. Έμειναν δέκα μέλη. Γίνεται η διαδικασία με δέκα μέλη; Όχι. Θα περιμένουμε και νέα αντιθεσμική κίνηση; Η κυβέρνηση λοιπόν δημιουργεί αδιέξοδα και παράλληλα αρνείται πεισματικά να υποχωρήσει. Καλούμε σήμερα την κυβέρνηση να πάμε στη νομοθετική ρύθμιση που καταθέσαμε συμβιβαστικά και αποτελεί πρόταση των κ. Αλιβιζάτου και κ. Κοντιάδη.
Το ζητούμενο σήμερα είναι να ανακοπεί η πορεία προς τη βουλή της εγκληματικής συμμορίας. Η άνοδος της ακροδεξιάς αντιμετωπίζεται με πολιτικές που δεν παράγουν ανισότητες, φτώχεια, φόβο και απομόνωση. Αυτή είναι και η ουσία της εκλογικής μας μάχης. Να απαλλαγούμε από τέτοιες πολιτικές
Προφανώς με ένα νόμο δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την εξέλιξη του ακροδεξιού φαινομένου. Μιλάμε μόνο για τον αποκλεισμό μίας εγκληματικής οργάνωσης από τις σε εκλογές. Για το πώς σταματά η άνοδος της ακροδεξιάς η οποία αυξάνει τις δυνάμεις της (Γαλλία, Ιταλία, σκανδιναβικές χώρες, Κ. Ευρώπη) είναι μία πολιτική συζήτηση. Οι πολιτικές που παράγουν ανισότητες, φτώχεια, φόβο απομόνωση είναι αυτές που ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς. Αυτή τη μάχη δίνουμε σε αυτές τις εκλογές εμείς. Να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που με τις πολιτικές της διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, διαλύει το κράτος πρόνοιας και με τις συνταγματικές εκτροπές απονομιμοποιεί τους θεσμούς και ευτελίζει το πολίτευμα.
Οτιδήποτε άλλο εκστομίζεται από τη ΝΔ ή εφευρίσκεται στα πάνελ για τον ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι υπονοείται περί αλίευσης ψήφων σε θολά νερά του αντισυστημικού χώρου, ή κλείσιμο ματιού στη Χρυσή Αυγή αποτελούν fake news και άθλια σκοπιμότητα. Εμείς έχουμε δώσει μάχες ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Πιο σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στην Αριστερά και στον ναζισμό και φασισμό ιστορικά δεν έχουν υπάρξει. Άλλοι συνομιλούσαν και προέρχονταν από συγκεκριμένο χώρο όσοι εμφανίζονταν στο Σύνταγμα αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή κατά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αντί ο κ. Μητσοτάκης να καταφεύγει σε ανήκουστους χαρακτηρισμούς των ψηφοδελτίων της αντιπολίτευσης, ας κοιτάξει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Οι πολιτικές συγκλίσεις γίνονται με βάση και ιδεολογικές αναφορές ή /και προγραμματικές αρχές. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας αναφέρεται υποψηφίους κόμματος, ανθρώπους που έχουν μία αξιοπρεπή στάση ζωής επαγγελματικά, κοινωνικά επιστημονικά και βγαίνει και αποκαλεί λούμπεν συλλήβδην τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέπεται αυτό από Πρωθυπουργό χώρας να χαρακτηρίσει υποψήφιο ή υποψηφίους με αυτό τον τρόπο; Πολιτικό σχολιασμό μπορεί να κάνει.
Αλλά όποιος δεν συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται ως λούμπεν; Ο κ. Αντώναρος έχει συγκεκριμένη διαδρομή τα τελευταία πολλά χρόνια με πολιτική στάση που συγκλίνει με την απόφαση που λάβαμε με δημοκρατικές διαδικασίες στο τελευταίο μας συνέδριο σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται σε ένα φάσμα που αναπτύσσεται από το δημοκρατικό κέντρο έως την αριστερά.