Τη Νιγηρία και την Αγκόλα επισκέπτεται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το διάστημα 9 – 12.01.2022, συνεχίζοντας την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Η επίσκεψη αυτή, η πρώτη του Υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό το νέο έτος, έπεται των επισκέψεων του στη Ρουάντα, τη Γκαμπόν και τη Γκάνα, τον Νοέμβριο του 2021.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αποτελεί στρατηγική επιλογή αναμένεται επίσης η ΥΠΕΞ της Κένυας, την οποία είχε συναντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο, να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσκεψη στην Σενεγάλη τον Μάρτιο προκειμένου να εγκαινιάσει τα γραφεία της εκεί Πρεσβείας μας.
Η Νιγηρία, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες τις Υποσαχάριας Αφρικής, όντας η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, φιλοξενώντας την έδρα του περιφερειακού Οργανισμού ECOWAS (Economic Community of West African States). Παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Αφρικανική Ένωση. Επιπλέον, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο της Γουινέας και είναι συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS.
Κατά την παραμονή του στην Αμπούτζα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Geoffrey Onyeama, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της χώρας Yemi Osinbajo.
Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Νιγηρία (είχε υπάρξει επίσκεψη του τότε ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ το 2018).
Επιπροσθέτως, προωθείται, σε συνεργασία με την αρμόδια Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, υπογραφή διμερούς Συμφωνίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.
Κατά την επίσκεψη αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Νιγηρία δραστηριοποιούνται μεγάλες ελληνικές εταιρείες.
Η Νιγηρία είναι μία από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που εντάσσεται στο τετραετές πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο και των διεθνών προσπαθειών για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Κατά την επίσκεψη αναμένεται να ανακοινωθεί η προσφορά 900.000 δόσεων εμβολίων κατά του COVID-19, μέσω του μηχανισμού COVAX.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας διόρισε Πρέσβη στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2021 (μετά από 9 έτη κατά τα οποία επικεφαλής της Πρεσβείας της Νιγηρίας ήταν Επιτετραμμένος), υποδηλώνοντας έτσι το αυξημένο ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Η Αγκόλα είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και αναδεικνύεται σε πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, ασκεί την προεδρία της Κοινότητας των χωρών οι οποίες ομιλούν την πορτογαλική γλώσσα (CPLP), στην οποία η Ελλάδα κατέστη παρατηρητής κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Λουζοφώνων χωρών που διεξήχθη στην Λουάντα τον Ιούλιο του 2021.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση Έλληνα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του της Αγκόλας, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Κατά την εν λόγω συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγκόλα Téte António, προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Λουάντα το συντομότερο δυνατόν.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στην Αγκόλα.
Κατά την επίσκεψη οι δύο Υπουργοί προγραμματίζεται να υπογράψουν Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αγκόλα João Lourenço.
Επιπλέον, κατά την επίσκεψη στην Λουάντα προγραμματίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών να ανακοινώσει την παροχή 100.000 εμβολίων κατά του COVID-19 κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας και να επιδώσει στον Υπουργό Νεολαίας επιταγή 50.000 ευρώ για δράσεις στον τομέα νεολαίας και αθλητισμού.
Τέλος, αναμένεται να συζητήσει συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων με τον αρμόδιο για την οικονομία Υπουργό Επικρατείας.
Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών επαφών της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στην ενημέρωση για τις θέσεις της χώρας μας για διάφορα διεθνή θέματα, στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.