Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της απόκτησης τεσσάρων κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς μέσα στον Ιανουάριο κλείνει ο κύκλος των διαδικασιών για την αγορά των φρεγατών Belh@rra και των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale, με τις συμβάσεις τους να έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.
Στόχος των επιτελών και του υπουργείου Άμυνας είναι το Πολεμικό Ναυτικό να ανανεώσει τον Στόλο και να έχει ταυτόχρονα στο οπλοστάσιό του τις Belh@rra και τις κορβέτες διότι έτσι θα καταφέρει να «κλειδώσει» το Αιγαίο σε επίπεδο ελέγχου. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να «κλειδώσουν» αποφάσεις για την αγορά των κορβετών ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.
Διεκδικητές αυτού του νέου εξοπλιστικού προγράμματος είναι κατασκευάστριες εταιρείες από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Ελαφρύ προβάδισμα εξακολουθεί να έχει η Γαλλία διότι οι κορβέτες Gowind ναυπηγούνται από την ίδια εταιρεία και το ίδιο ναυπηγείο που ναυπηγεί και τις Βelh@rra, θα υπάρχει δηλαδή ομοιομορφία και διαλειτουργικότητα, ενώ προσφέρουν και άδεια εξαγωγής των κορβετών στο μέλλον (export licence).
Εντούτοις οι συζητήσεις συνεχίζονται με όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ στην εξίσωση μπαίνει εκτός από την τιμή και το ζήτημα των ναυπηγείων, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι κάποιες από τις κορβέτες να ναυπηγηθούν στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι για την αγορά των κορβετών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ το υπουργείο έχει προϋπολογίσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο οπλισμός
Ακόμη, επιδίωξη του Ναυτικού και του υπουργείου είναι οι κορβέτες που θα αποκτηθούν να έχουν πλήρη φόρτο οπλισμού. Για παράδειγμα, αν αποκτηθούν οι γαλλικές Gowind θα φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων MICA, θα μπορούν να μεταφέρουν ελικόπτερο, αλλά και μη επανδρωμένο αερόχημα (camcopter S-100).
Το θέμα των κορβετών πάντως αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στη Γαλλία ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Ο ΥΕΘΑ συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βρέστη και αργότερα θα μεταβεί στα ναυπηγεία του ομίλου Naval Group στη Λοριάν έπειτα από πρόσκληση της Παρλί. Εκεί ο υπουργός θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες κλάσεως FDI, δηλαδή οι Βelh@rra, ενώ αναμένεται να παραστεί και στην τελετή κοπής του μετάλλου της πρώτης ελληνικής φρεγάτας, που θα σημάνει και το ξεκίνημα της ναυπήγησής της.
Στα ναυπηγεία επρόκειτο να βρεθεί και αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, όμως τελικά δεν ταξίδεψε στη Γαλλία αφού την Τρίτη το βράδυ διαπιστώθηκε ότι νοσεί από κορωνοϊό. Ο Α/ΓΕΝ έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία.
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να επισκεφθεί τα ναυπηγεία Λοριάν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τελικά όμως δεν θα μπορέσει να δώσει το «παρών» αφού συμμετέχει από σήμερα στη Βρέστη, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»). Αντικείμενο των συζητήσεων των υπουργών θα είναι μεταξύ άλλων η «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη», οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, ενώ θα υπάρξει και γεύμα εργασίας της Γαλλικής Προεδρίας με θέμα τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής.
Συνομιλία Δένδια – Λαβρόφ
Στο μεταξύ, εκτενή συνομιλία περίπου μισής ώρας είχε χθες ο Νίκος Δένδιας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και βέβαια στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών όπως επισήμανε και σε σχετικό tweet επανέλαβε στον ομόλογό του τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα πρόσφατα γεγονότα στο Καζακστάν αλλά και για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία. Από την πλευρά του το Ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας (στη Γενεύη) και ΝΑΤΟ – Ρωσίας (στις Βρυξέλλες) για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.