Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «METACITY-Ψηφιακές Ευφυείς Αστικές Υπηρεσίες στο Metaverse: Μια λύση για την αύξηση της Ανταγωνιστικότητας μικρών και μεσαίων πόλεων», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT, πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση/ανοιχτή συζήτηση, στο επιμελητήριο Άρτας την Τρίτη 23/7/2024 μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων της Άρτας για την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής στην παροχή καινοτόμων λύσεων και την προώθηση της συμμετοχικότητας των πολιτών και φορέων στον σύγχρονο αστικό σχεδιασμό.
Το Έργο METACITY αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων Ευρωπαικών πόλεων, αξιοποιώντας το δυναμικό των προηγμένων τεχνολογιών metaverse. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτών των πόλεων μέσω της βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και της βελτίωσης της συνολικής ικανοποίησης των πολιτών. Μέσω της ενσωμάτωσης των δυνατοτήτων metaverse, οι πόλεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν προηγμένα ψηφιακά περιβάλλονται για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τον τουρισμό και τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ενσωμάτωση αυτή προωθεί την απρόσκοπτη επικοινωνία, την απομακρυσμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις εξατομικευμένες εμπειρίες των χρηστών.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος παρουσίασε τους στόχους του Έργου, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και γνώσεων μεταξύ Ακαδημαϊκών φορέων και Δήμων για την επίτευξη Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη, καθώς και την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων του URBACT.
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διάφορων φορέων της πόλης της Άρτας για το καλό της πόλης και των δημοτών της.
Ο κ. Γιώργος Παχούλας, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, παρουσίασε τις τεχνολογίες Metaverse το οποίο αποτελεί το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις σύγχρονες πόλεις και επιχειρήσεις του μέλλοντος. Αναλύθηκαν οι τεχνολογίες που το θεμελιώνουν, οι τομείς εφαρμογής καθώς επίσης παρουσιάσθηκαν πραγματικά παραδείγματα χρήσης του Metaverse σε σύγχρονες πόλεις.
Ο κ. Δημήτρης Σαλμάς, μηχανικός πληροφορικής παρουσίασε ψηφιακά δίδυμα πόλεων και ανέλυσε πρακτικές εφαρμογές τους και τα οφέλη τους στις σύγχρονες πόλεις. Παρουσίασε πλήθος εφαρμογών από διάφορες πόλεις του εξωτερικού που έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό δίδυμο για σχεδιασμό και υλοποίηση σεναρίων, με κεντρική θεματική τη χρήση τους για την προσομοίωση καταστάσεων στην πόλη με στόχο την καλύτερη λήψη αποφάσεων από τις δημοτικές αρχές.
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από διάφορους φορείς. Συγκεκριμένα από τον Δήμο Αρταίων συμμετείχαν τα στελέχη του η κ.Αγορίτσα Κοντοστεργίου, η κ. Χριστίνα Νικολακοπούλου συνεργάτης του Δήμου Αρταίων, και η κ. Σπυριδούλα Χουλιάρα από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν πως οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μποτούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης με εφαρμόσιμες λύσεις για την Άρτα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο, επικοινωνήστε: 26810 50234 και [email protected].