Τις συνεχείς προσωπικές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής, οι εργασίες της οποία αρχίζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως η χώρα μας δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα σε μια αντιπαράθεση εμπρηστικών δηλώσεων και τονίζουν πως σε κάθε ευκαιρία θα διεθνοποιούν τις παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Πρόκειται για μια τακτική η οποία προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύεται μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τις έντονες αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν από τον Τούρκο πρόεδρο. “O Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πιούμε, ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας, θα το υποσχεθείς”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες μέρες μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας άλλαξε την στρατηγική που υπήρχε απέναντι στην Άγκυρα. Μετέτρεψε το ελληνοτουρκικό ζήτημα σε Ευρωτουρκικό, μία τακτική που προκάλεσε ενόχληση στην Άγκυρα.
Η πρώτη φορά που ουσιαστικά το έπραξε ήταν στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον Έβρο όταν είχε φέρει τους ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε. για να δουν την κατάσταση που επικρατεί. Από εκείνη την στιγμή και μετά θέτει, με κάθε αφορμή, την τουρκική παραβατικότητα, ενισχύοντας παράλληλα την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και τις συμμαχίες με ισχυρές χώρες όπως τις ΗΠΑ και την Γαλλία.
Τι θα πει στους ομολόγους του
Παρά το γεγονός πως το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία, αλλά και για τις ενέργειες που έχει κάνει η χώρα μας, όπως την επιστολή προς τον ΟΗΕ αλλά και τις επικοινωνίες που υπήρξαν προς το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, θα τονίσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία, που το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμη εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει πως παρά τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του ο Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα μας τάσσεται υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει πως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή, αναμένεται να τονίσει.
Χαμηλοί τόνοι λόγω της απειλής βέτο
Την ίδια στιγμή όμως, ΝΑΤΟ και Ε.Ε κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κυρίως λόγω της απειλής βέτο από την Τουρκία απέναντι στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να “παζαρέψει” την αρνητική του ψήφο, προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί, με τις οι ΗΠΑ και τους “27” Ευρωπαίους ηγέτες να ετοιμάζονται για ένα δυνατό μπρα ντε φερ με τον Τούρκο πρόεδρο στα τέλη Ιουνίου στην Μαδρίτη.
Αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι τότε θα υπάρξει μια ουδέτερη στάση απέναντι στην γειτονική χώρα, εκτός και αν η Άγκυρα επιχειρήσει να δυναμιτίσει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τα όσα έγιναν τον Οκτώβρη του 2020, όταν το “Oruc Reis” είχε φτάσει μια ανάσα από το Καστελόριζο.
Ο Ερντογάν οραματίζεται έναν νέο “Πορθητή”
Με σαφείς απειλές εναντίον της χώρας μας ο Ταγίπ Ερνογάν μίλησε στην φιέστα που είχε ετοιμάσει για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος με την επιθετική του ομιλία επιβεβαίωσε τους λόγους που ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά ζήτημα, καθώς με αυτή την τακτική καλύπτει επικοινωνιακά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας του, ενώ παράλληλα συσπειρώνει και το ακροδεξιό ακροατήριο που στηρίζει την κυβέρνηση του.
“Τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, να καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας”, είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ακολουθώντας την στρατηγική του αναθεωρητισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε πως οραματίζεται έναν νέο “Πορθητή” υπενθυμίζοντας τις περιοχές που είχε καταλάβει. “Δεν πήρε μόνο την Κωνσταντινούπολη. Κατέκτησε τη Σερβία, τον Μοριά, την Αθήνα, την Μολδοβλαχία, τη Βοσνία Ερζογοβίνη και την Αλβανία.
Είναι και ο Πορθητής των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου για να έχουν λόγο οι Οθωμανοί εκεί”.