Νέο διάλειμμα μίας ώρας της συνεδρίασης της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε η αντιπολίτευση, έδωσε ο αντιπρόεδρος του Σώματος, έπειτα από σχετικό αίτημα του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμμα «Levica» (Αριστερά).
Η συνεδρίαση αυτή της Βουλής ξεκίνησε το μεσημέρι και διεκόπη σχεδόν αμέσως, αφού το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε διάλειμμα μίας ώρας.
Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, δηλ. από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας, ωστόσο η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν δύναται να εξασφαλίσει τέτοια πλειοψηφία.
Απέχουν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού
Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση.
Στην αίθουσα της Βουλής παρίστανται μόλις 60 βουλευτές (όλοι της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής), όμως με τον αριθμό αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απαρτία για τη συνεδρίαση του Σώματος.
Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης απουσιάζει ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», ο οποίος νωρίτερα σήμερα, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια κάλεσε στο έδρανο τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, για να προεδρεύσει της συνεδρίασης.
«Πίσω – μπρος» από τον Ζάεφ
Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου, είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.
Όμως μόλις προχθές, Τρίτη, ανακάλεσε την απόφασή του και δεν παραιτείται, επικαλούμενος την κρίσιμη πολιτική, αλλά και οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Μάλιστα την Τετάρτη υποδέχτηκε στα Σκόπια τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το πολιτικό κεφάλαιο του Ζάεφ έχει συρρικνωθεί, ακόμα και αν τελικά επιζήσει της πρότασης μομφής κατά του ίδιου και της κυβέρνησής του.