15.9 C
Arta
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

X.Παπάζογλου στην εκδήλωση «Η Ανοξική ζώνη του Αμβρακικού κόλπου: Αποτύπωση, Επιπτώσεις και Διαχείριση»

Την εκδήλωση Δημοσιότητας για το έργο «Η Ανοξική ζώνη του Αμβρακικού κόλπου: Αποτύπωση, Επιπτώσεις και Διαχείριση», που διοργάνωσε, την Πέμπτη στο Επιμελητήριο Άρτας, το Πανεπιστήμιο Πατρών κι ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας.

Ο Χρήστος Παπάζογλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της αλιείας και του τουρισμού στον Αμβρακικό κόλπο και τη γύρω περιοχή με αξιοποίηση των φυσικών πόρων και αρχαιολογικών χώρων της και ταυτόχρονη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Ο χαιρετισμός του προέδρου έχει ως εξής:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να ακούσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών σας για την ανοξική ζώνη του Αμβρακικού κόλπου και τις επιπτώσεις της στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου και την αλιεία. Και βεβαίως περιμένουμε τις προτάσεις σας για παρεμβάσεις προστασίας, αλλά και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η όποια ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και η παραγωγική διαδικασία σαφώς συνδέεται και εξαρτάται από την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος του Αμβρακικού Κόλπου.

Και θα πρέπει να εμπεδωθεί από όλους, φορείς, επιχειρήσεις και κατοίκους ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά.

Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως ο Αμβρακικός κόλπος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στον τομέα της αλιείας, ιχθυοκαλλιέργειας,  όσο και του τουρισμού. Κι αυτό γιατί πέραν της αλιευτικής παράδοσης και των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή, υπάρχουν και οι φυσικοί πόροι – υδροβιότοπος- που μπορούν να προσελκύσουν τουριστικό ενδιαφέρον, όσο και  αρχαιολογικοί χώροι και παραδοσιακοί οικισμοί στη γύρω περιοχή.

Σίγουρα, η περιοχή δεν προσφέρεται για μαζικό τουρισμό και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει κιόλας αυτή η προοπτική.

Αντίθετα, θα πρέπει να αναδείξουμε την αλιευτική παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής και να εκμεταλλευτούμε σωστά το φυσικό προστατευόμενο περιβάλλον των λιμνοθαλασσών δημιουργώντας οικοτουριστικές διαδρομές.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτουρισμό, οικοτουρισμό ή τον εναλλακτικό τουρισμό διαφόρων μορφών, όπως περιπατητικός τουρισμός, αλιευτικός, γαστρονομικός, ποδηλατικός τουρισμός, τουρισμός παρατήρησης πουλιών, canoe – kayak, θαλάσσιων διαδρομών κ.ά., ώστε να έρθουν έσοδα στην περιοχή και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά τον Αμβρακικό, θα ήθελα να επιμείνω στην προοπτική ανάπτυξης του Αλιευτικού τουρισμού, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλά ψαροχώρια της Ευρώπης και δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οικοτουρισμός στο υγρό στοιχείο με ανάπτυξη αλιευτικών δραστηριοτήτων από τους επαγγελματίες αλιείς με σκοπό την ψυχαγωγία των τουριστών και τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας.

Από τη μια πλευρά λοιπόν, επιτυγχάνεται η  ψυχαγωγία των τουριστών μέσω της αλιείας με την εκμάθηση παραδοσιακών τρόπων ψαρέματος και με την επίσκεψη σε τοπικά σπίτια ψαράδων και εκμάθηση τοπικών τρόπων μαγειρέματος και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, για τα οποία οι ίδιοι κόπιασαν να ψαρέψουν και αφετέρου η οικονομική ενίσχυση των αλιέων και η τόνωση του κοινωνικού ιστού των τοπικών κοινωνιών τους.

Δεν θέλω να πω περισσότερα όμως. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες σας. Το Επιμελητήριο Άρτας στέκεται στο πλευρό σας για να στηρίξει τις προτάσεις σας για την Προστασία και Ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ