Σειρά ζητημάτων που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα της Άρτας έθεσε στον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και εκ νέου υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος.
Στη σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς -παρουσία της υποψήφιας Ευρωβουλευτού Όλγας Νάσση και του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο- ο κ. Γκολομάζος αναφέρθηκε στο ρόλο, που μπορούν να παίξουν τα Επιμελητήρια στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τονίζοντας ότι στην προσπάθειά τους αυτή, θα πρέπει να έχουν σύμμαχο το κράτος. Όπως είπε, τα Επιμελητήρια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα έσοδά τους προέρχονται μόνο από τις συνδρομές των μελών τους και «καλώς είναι έτσι», ωστόσο ο ρόλος τους είναι υποβαθμισμένος. Παρότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες των επιχειρήσεων, έχουν την τεχνογνωσία στη διοργάνωση εκθέσεων και επιχειρηματικών αποστολών και εν τέλει είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, το κράτος επιδοτεί άλλους φορείς μέσω προγραμμάτων εξωστρέφειας για τη διοργάνωση τέτοιων δράσεων και καθόλου τα Επιμελητήρια, υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει, για να είναι και τα αποτελέσματα πιο ουσιαστικά.
Ειδικότερα, για το Πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» επισήμανε ότι έχουν μείνει αδιάθετα κονδύλια, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τα Επιμελητήρια για τη διοργάνωση εκθέσεων & επιχειρηματικών αποστολών για μικρότερες επιχειρήσεις, που λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν μόνες τους να κάνουν τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης, στην πρόθεση του Επιμελητηρίου να διεκδικήσει μέρος του στρατοπέδου Παπακώστα, υποβάλλοντας πρόταση για τη σύσταση και λειτουργία Μεσογειακού Διαβαλκανικού Κέντρου Εκπαίδευσης & Καινοτομίας για τις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στην κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, τόνισε ότι η Άρτα χρειάζεται υποδομές, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την απουσία ψυκτικών θαλάμων νωπών προϊόντων από νεοσύστατες ομάδες παραγωγών, που έχουν ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος και θα μπορούσαν να στεγαστούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο.
Ο κ. Γκολομάζος ζήτησε εξάλλου, την κατάρτιση ενός Προγράμματος επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας των Επιμελητηρίων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε προσωπικό, καθώς και την κατάρτιση Προγραμμάτων ειδικά για νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, που θα επιδοτούν την πρόσληψη εργαζομένων.
Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες φοροαπαλλαγές, γιατί «στο τέλος θα μείνουν μόνο τα κόκκαλα».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε επίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και παραγωγής βιοαερίου λόγω αδυναμίας των δικτύων της ΔΕΗ να απορροφήσουν μεγαλύτερη ισχύ, πέραν αυτής που διατίθεται από τους ήδη εγκατεστημένους σταθμούς ΑΠΕ στην περιοχή, καθώς το δίκτυο της είναι κορεσμένο, ζήτημα για το οποίο το Επιμελητήριο έχει προ μηνών στείλει επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία και τη ΔΕΔΔΗΕ και ζήτησε την παρέμβαση του ευρωβουλευτή.
Κλείνοντας, ο κ. Γκολομάζος αναφέρθηκε στο ζήτημα της κακής διαχείρισης των υδάτων και των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων στον κάμπο της Άρτας, στις εξορύξεις πετρελαίου, αλλά και στα διόδια στην είσοδο της Άρτας, που αν και το αντίτιμό τους είναι πολύ μικρό, οι επισκέπτες δεν το ξέρουν, γεγονός που τους αποτρέπει να εισέλθουν στην πόλη.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης & εξέφρασαν τις απόψεις τους ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας- Φιλιππιάδας και Συνεταιρισμών του νομού (ΑΣΕΑ, Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας) κ.ά.
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους παραγωγικούς φορείς, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα σοβαρό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας και νομού, ώστε και περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα να παραχθούν στην περιοχή.
Εξέφρασε εξάλλου τη στήριξή του στο θεσμό των Επιμελητηρίων, υποστηρίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια νοικοκυρέματός τους κι ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, ώστε να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικά για τα μέλη τους, όπως τα ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και να αναπτύξουν σημαντικές συνέργειες με τους κατά τόπους Δήμους και Περιφέρειες.
Δεσμεύτηκε δε να προωθήσει τα αιτήματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κομισιόν, καθώς και να ασκήσει πίεση όπου απαιτείται για την επίλυση προβλημάτων, που αφορούν στην ελληνική κυβέρνηση και τα υπουργεία.
Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Όλγα Νάσση, που ζει στη Σικελία και έλκει την καταγωγή της από τα Ιωάννινα, αναφέρθηκε στην πληθώρα εργαλείων χρηματοδότησης, που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να αξιοποιηθούν και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με το Επιμελητήριο Άρτας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας & εμπειριών με επιχειρήσεις της Ιταλίας σε ζητήματα πιστοποίησης προϊόντων αγροτικής παραγωγής, καθώς και της δημιουργίας συνεργειών.